Aktuella resor och studiebesök

Kalendarium

Längre resor
9-13 dec. Krakow med julmarknad

19 sept. Mora stenar
27 sept. Artipelag: Bloomsbury Spirit FULLT
28 sept. Resa till vallonbruken FULLT
20 okt. Madama Butterfly på Kungl. Operan FULLT
8 nov. Länsmuseet i Gävle
1 dec. Rigoletto på Kungl. Operan FULLT

Onsdag 19 september

Mora stenar

Vid Mora äng i Lagga sägs Magnus Ladulås ha valts till kung 1275. Åtskilliga kungar har efter honom valts på platsen, som kallas Mora stenar efter de dokumentationsstenar som man funnit på platsen. Vi kommer att få höra vad man från arkeologiskt håll vet om valplatsen och få den insatt i dess politiska sammanhang. Kaffe med smörgås i Lagga gamla prästgård.
Företräde för deltagare i höstens serie Medeltiden – både fjärran och nära.

Ciceroner: Allan Rodhe och Ingrid Åberg.
Tider: Avfärd kl. 9.00 från S:t Erikstorg. Åter i Uppsala ca kl. 13.00.
Pris: 200 kr
Sista anmälningsdag: 14 september.
Ansvariga: Ingrid Åberg och Anki Mattisson.

Torsdag 27 september

Artipelag: Bloomsbury Spirit  FULLT

Utställningen handlar om den radikala och gränsöverskridande Bloomsburygruppen som verkade i Storbritannien i början av 1900-talet. Till gruppens kärntrupp hörde bland andra författarna Virginia Woolf, Leonard Woolf och ekonomen John Maynard Keynes, konstnärerna Duncan Grant, Clive Bell och Virginia Woolfs syster Vanessa Bell. Utställningen Bloomsbury Spirit utgår från gruppens djärvhet, optimism och antiauktoritära förhållningssätt och inspirerar till tänkande i nya banor. För att visa på deras inkluderande modernism kommer hela det kreativa spektrumet av måleri, foto, inredning, textil, mönster, litteratur, möbeldesign, bokkonst, grafik, dans, trädgårdskonst och mode att vara representerat.
I utställningen har Charleston, Vanessa Bells sommarhus i Sussex återskapats. Redan utanför konsthallen möts besökare av en Charlestoninspirerad trädgård som fortsätter inne i konsthallen, komplett med murgröna, rosor, buxbom och en näckrosdamm. Artipelag har till Bloomsbury Spirit lånat in unika verk av bland andra Vanessa Bell, Duncan Grant och Roger Fry från engelska institutioner såsom TATE, Victoria & Albert Museum och National Portrait Gallery.
Lunchbuffé i Artipelags restaurang ingår. Ta gärna med eget förmiddagskaffe eller annat mellanmål.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 09.30. Åter i Uppsala cirka kl. 16.30.
Pris: 800 kr.
Ansvariga: Anki Mattisson och Mia Virving
Första anmälningsdag
: 28 augusti

Fredag 28 september

Resa till vallonbruken  FULLT

Som komplement till höstens serie om vallonbruken i Uppland anordnar Senioruniversitetet en heldagsresa till några av bruken i Norduppland. Vi gör nedslag i Gimo och Harg, och fördjupar oss grundligt i Forsmark och Lövsta. På hemvägen åker vi genom Åkerby och Hillebola, två mindre bruk som inte alls är särskilt uppmärksammade. Vi passerar också Tobo, där Lövsta hade sin masugn.
Företräde för deltagare i höstens föreläsningsserie om vallonbruken.

Tider: Kl. 08.00 avfärd från S:t Eriks torg. Busskaffe på förmiddagen och lunch på Värdshuset i Forsmark. Åter i Uppsala cirka kl. 17.
Pris: 450 kr. inkl. busskaffe och lunch.
Guide: Karl Johan Eklund, f.d. länsantikvarie
Ansvariga: Jeanette Backman och Mia Virving
Första anmälningsdag: 29 augusti

Lördag 20 oktober

Madama Butterfly på Kungliga Operan FULLT

Puccinis välkända och populära opera är en dramatisk kärlekshistoria som börjar med ett storslaget bröllop där den amerikanske löjtnanten Pinkerton gifter sig med sin älskade Butterfly. Hon tror på hans eviga trohet och kärlek, men han reser till sitt hemland och lämnar henne. Hon är villig att vänta på honom, i evighet. När Pinkerton efter tre år återvänder tillsammans med sin nya hustru finner han Butterfly med ett barn, fortfarande kvar på den övergivna plats där de firade sitt bröllop.
Cio-Cio-San spelas av Sara Olsson och Asmik Gregorian.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 13.00. Åter i Uppsala cirka kl. 19.00.
Pris: 900 kr.
Ansvariga: Margareta Knutsson och Mia Virving
Första anmälningsdag: 10 september

Tisdag 8 november

Länsmuseet i Gävle

Länsmuseet i Gävle öppnade hösten 2017 efter flera års restaurering. Museet som ligger centralt vid Gavleån innehåller flera intressanta samlingar som nu visas i rustade salar. Museets konstsamling består av svensk konst från 1600-talet och framåt. En stor del av den äldre konsten kommer från fru Antonie Rettigs donation på 1930-talet, i samband med att hon donerade medel till Gävle Stad för museets uppförande.
Museet har en stor samling textilier med ursprung i Hedvig Ulfsparres samling. Den består av bland annat mattor från Märta Måås-Fjetterström, vävnader, broderier, spetsar, alla alster som brukar kallas allmogeslöjd.
Studiebesöken inbegriper två visningar, dels konstsamlingen, dels Hedvig Ulfsparres textilsamling. Vi äter lunch på stan och har tid för egna strövtåg i museets samlingar, till exempel rummet med Gunnar Cyréns design.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 09.00. Åter i Uppsala cirka kl. 16.30.
Pris: 450 kr.
Ansvarig: Anki Mattisson
Första anmälningsdag: 8 oktober

Lördag 1 december

Rigoletto på Kungliga Operan FULLT

Rigoletto är en av Verdis mörkaste och mest dramatiska operor, med premiär i Venedig 1851. I Sofia Jupithers uppsättning på Kungliga Operan kretsar handlingen kring män med makt och utsatta kvinnor i en värld där rädslan dominerar. Operan bygger på Victor Hugos drama Kungen roar sig. Den mest bekanta arian i Rigoletto är hertigens paradnummer i tredje akten La donna é mobile (tidigare på svenska Ack, som ett fjun så lätt).

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 13.00. Åter i Uppsala cirka kl. 19.00.
Pris: 900 kr.
Ansvariga: Anki Mattisson och Jeanette Backman
Första anmälningsdag: 11 september

9-13 december Krakow med julmarknad

DAG 1: KRAKOW
Direktflyg från Arlanda till Krakow mitt på dagen. Vår reseledare tar oss på en rundtur med bussen som avslutas vid vårt hotell där vi checkar in. Vi gör en rundtur till fots med vår reseledare till det gamla torget där vi besöker julmarknaden och butikerna runt torget. Gemensam middag.
DAG 2: KRAKOW MED WAWEL
Vi möter vår svensktalande lokalguide och nu ska vi få uppleva Gamla Stan, en verklig sevärdhet i sig. Vår guide tar oss med på en guidad stadsrundtur till fots till den välkända Grodzkagatan och till hjärtat av Gamla Stan. Vi beso¨ker det magnifika slottet varifrån polska kungar regerade och katedralen på Wawelkullen. Rundturen avslutas vid stora torget i Gamla Stan. På kvällen träffas vi på restaurang i Gamla Stan för en polsk afton där vi får prova traditionella polska maträtter och lyssna till folkmusik.
DAG 3: EGEN DAG/AUSCHWITZ
Denna dag kan du välja att upptäcka staden på egen hand eller följa med på en frivillig utfärd till koncentrationslägret Auschwitz. Denna tur ger oss obarmhärtiga påminnelser om förintelsen. Vi ser både Auschwitz 1 och Birkenau. Resten av dagen till eget förfogande och möjlighet att åter besöka julmarknaden.
Einar Szpiro
DAG 4: KAZIMIERZ & JUDISK AFTON
På morgonen skall vi få uppleva stadsdelen Kazimierz, där stadens judiska befolkning har bott i över 500 år. Området var med i ett antal scener i filmen Schindlers List. Under en guidad rundtur får vi lära oss mer om stadens judiska historia.
På eftermiddagen erbjuds en frivillig utfärd till Wieliczka saltgruva, ett av de första tolv världsarven på UNESCOs Världsarvslista, belägen ca 15 km söder om Krakow. Denna världsattraktion har funnits i över 700 år. Polska gruvarbetare har byggt en underjordisk värld med fantastiska skulpturer, saltsjöar, ett gruvmuseum och en underjordisk kyrka. Promenaden i gruvan är ca 2,5 km lång men vi åker hiss ner och upp.
På kvällen återva¨nder vi till de judiska kvarteren för middag på judisk restaurang med underhållning. Vi får smaka på judiska specialiteter. DAG 5: HEMRESA
Strax efter frukost avgår bussen till flygplatsen för hemresa. Åter i Sverige på eftermiddagen.
PRELIMINÄRT HOTELL
Hotel Batory***
http://www.hotelbatorykrakow.com

Pris: ca 6 000 kr beroende på antalet deltagare.

Intresseanmälan senast 20 september till 018-24 35 01.
Ansvarig: Anki Mattisson

Bestämmelser
för resor

Anmälan till resor
kan bara göras på telefon
018-24 35 01. Första anmälningsdagen
kan du anmäla dig via
telefonsvararen från kl. 07.00. Du kan anmäla högst två medlemmar med namn och medlemsnummer.
Kansliet har telefontid vardagar kl. 10-12.
Anmälan till USU:s resor är
bindande, vilket innebär att den som anmäler sig till en resa måste betala hela avgiften.

Vid sjukdom återbetalas avgiften bara om reserv(er) finns. I så fall återbetalas avgiften minus en administrativ avgift på 75 kr.
Faktura skickas ut med e-post om inte medlem själv anmäler att hen vill ha brevfaktura. Resegruppen förutsätter att medlem som uppger
e-postadress läser sin e-post. Medlem kan vid telefonanmälan säga till om brevfaktura. Dagen före ett arrangemang skickar vi ut sms-påminnelse till deltagarna med uppgift om tid och plats för avresa.
Observera att alla resmål inte
är handikappanpassade! Vid resor som innehåller promenader eller besöksmål med trappor uppmanar vi medlem som har svårt att gå,
använder rollator eller dylikt att kontakta reseansvariga. I många fall kan problemen lösas i samarbete med personal på resmålet.

Resegruppen
Ingegerd Appelgren
070 744 43 33
Jeanette Backman
070 381 98 02
Margareta Knutsson
073 627 27 02
Anki Mattisson 070 978 15 32
Mia Virving 070 968 76 36
 Flitig som humlan söker USU-medlemmen ny kunskap

Kontakt


Har du har bytt adress eller E-postadress?
Gå in under Anmälan - Mina sidor så kan du ändra uppgifterna själv.
Vi skickar ibland ut påminnelser och information om resor med restplatser via E-post.

Är du intresserad av att komma i kontakt med oss klicka här.

Webbmaster: Lars Olov Johansson

2013 © Uppsala Senioruniversitet
Senast uppdaterad: 17 september 2018 12:10