Aktuella resor och studiebesök

Kalendarium

23 maj  Spionvandring i Stockholm med start på Armémuseum FULLT
24 maj  Resa till vallonbruken (2) FULLT
23 aug. Confidencen FULLT
24 aug. Trollflöjten - Opera på Skäret 
1 sept.  Fogelstad och Julita

Längre resor och övriga arrangemang

8-19 april Känn på Kina med Kinalotsen (inställd; ny resa planeras
10-21 okt. 2019)

8-19 april Känn på Kina

Resan är inställd. Ny resa planeras 10-21 oktober 2019

Kinalotsen anordnar för tredje gången en resa för USU där du får känna på det enorma och mycket komplexa landet Kina. Vi kommer att få känna på vilka kontraster som ryms inom ett och samma land. Resan börjar i det hypermoderna Shanghai med skyskrapor och museer, går vidare till Hangzhou där det blir te, textil och tempel. Så bär det av till landsbygden, där vi kommer mycket nära vardagslivet i byn Zhaoxing, där Dongfolket bor. Resan avslutas i sockertoppsbergens magiska värld med vacker natur, bambuflottfärd och landsbygd.
Pris: 22 500 kr/person

För mer information och detaljerat program, kontakta Kinalotsen: e-post: resor@kinalotsen.se, telefon: 018-122888.

Torsdag 23 maj

Spionvandring i Stockholm och
Sverige under beredskapstiden - visning på Armémuseum
FULLT

Under andra världskriget var det neutrala Stockholm en ypperlig plats för stormakternas underrättelsetjänster att spionera på varandra. I den här vandringen går vi med guide till flera adresser på Östermalm med anknytning till denna hemliga verksamhet. Promenaden tar ca 60 minuter och vi går ca 2,5 km i vanlig gatumiljö.

Efter promenaden äter vi lunch på Armémuseet (Restaurang Artilleriet) och därefter följer vi med på en visning i museet om tillvaron i det neutrala Sverige när andra världskriget rasade utanför dörren. När andra världskriget bröt ut blev det bråttom att förstärka en inte alltför god beredskap. Hundratusentals män ryckte in och mörkläggning, kaffesurrogat och gengas präglade vardagen. Krigsvintrarna var iskalla men i hushållen stickade man mössor och vantar som aldrig förr åt soldaterna. Finska krigsbarn som klev av tåget i Haparanda togs emot av frivilliga lottor innan de slussades vidare till fosterfamiljer. Under krigets sista höst reste diplomaten Raoul Wallenberg till Budapest för att rädda tusentals judar undan Förintelsen.

Tider:Avgång från S:t Eriks torg kl 9.30 och åter i Uppsala ca 16.00.
Pris: 460 kr.
Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Mia Virving.
Första anmälningsdag: 3 maj.

Fredag 24 maj

Resa till vallonbruken (2)  FULLT


Som komplement till höstens serie om Vallonbruken i Uppland anordnar Senioruniversitetet en heldagsresa till några av bruken i Norduppland. Vi gör nedslag i Gimo och Harg, fördjupar oss grundligt i Forsmark och Lövsta. Om vi har tid åker vi på hemvägen igenom Åkerby och Hillebola, två mindre bruk som inte alls är särskilt uppmärksammade.
Företräde för de som deltagit i höstens föreläsningsserie om vallonbruken

Tider: Avfärd från S:t Eriks Torg kl. 8.00. Busskaffe på förmiddagen. Lunch på Värdshuset i Forsmark. Åter i Uppsala ca kl. 17.
Pris: 500 kr inkl. busskaffe och lunch
Guide: meddelas senare
Ansvariga: Jeanette Backman och Margareta Knutson
Första anmälningsdag: 25 april

Fredag 23 augusti

Confidencen och Operaföreställning FULLT

Under cirka 30 minuter går vi med på en vandring i Sveriges första rokokoteater. Vi får även följa med in under teaterns "table à confidence" för att se maskineriet.
När Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika kröntes 1751 kunde deras planer på att bygga slottsteatrar förverkligas. Det gamla beridarehuset vid Ulriksdal gjordes om till teater för att 1753 ta emot en fransk teater-trupp, som anlitats för att höja nivån på den svenska scenkonsten. Arkitekt var Carl Fredrik Adelcrantz och slottsteatern inreddes i rokoko med ett scenmaskineri som snabbt kunde växla scenbilderna.
Så här beskriver Kjerstin Dellert teaterns återupptäckt och det är till stor del hennes förtjänst att vi nu kan besöka teatern: "Det snöade den där söndagen i november 1976. Min man Nils-Åke Häggbom och jag promenerade med våra hundar i Ulriksdalsparken och mötte prinsessan Christina med man som gjorde samma sak. Hon tyckte att vi såg frusna ut och bjöd in oss att dricka te ... Efter en stund frågade prinsessan om jag ville se teatern ... det gamla gula hus jag gått förbi så många gånger utan att veta att där inne låg Sveriges äldsta rokokoteater ... Vi beväpnade oss med ficklampor ... En stank av smuts, fukt och sopor slog emot oss. ... Det var som att komma in i en ruin. Vi hittade en stege och reste den mot den täckta scenöppningen. Nära taket gapade ett kvadratmeterstort hål. Jag lyste in i hålet och där låg scenrummet som en svart avgrund."

Operaföreställningen Acis and Galatea – en pastoral av Georg Friedrich Händel om att älska och att mista från 1718 börjar kl. 19.00.

Mellan visning och föreställning går vi till Ulriksdals slottscafé där vi på egen bekostnad kan inta någon förtäring.

Tider: Avgång från S:t Eriks torg kl 16.00 och åter ca 22.30.
Pris: 820 kr.
Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Jeanette Backman.
Första anmälningsdag: 14 maj.

Lördag 24 augusti

Opera på Skäret: Trollflöjten

Opera på Skäret är en operascen i en avlägsen skogsbygd i Bergslagen. Scenen är inhyst i ett jättestort sågverk invid sjön Ljusnaren i Ljusnarsbergs kommun. Akustiken är fantastisk och sångarna av världsklass.

Årets opera är Mozarts Trollflöjten i den fantasifulle italienaren Roberto Recchias regi. Trollflöjten utspelar sig i Thebe i det antika Egypten. Handlingen pendlar mellan det dramatiska och det komiska. Innehållet är både magiskt och fantastiskt med tydliga referenser till frimurarritualer. Den kan ses som en utvecklingshistoria; från ett ursprungligt kaos över religiös vidskepelse till rationell upplysning som uppnås genom olika prövningar. Allt för att försöka göra ”jorden till ett himmelrike och de dödliga till gudar”.

Svenska Kammarorkestern får oss att njuta av Mozarts geniala musik under ledning av dirigenten Lorenzo Coladonato. Vi får återknyta bekantskapen med Tamino och Pamina, Papageno och Papagena, och inte minst Sarastro och Paminas mor, Nattens drottning. Alla spelas av internationellt kända operavituoser.

Tider: Avfärd från S:t Eriks torg kl. 10.00, lunch ca 13.30, föreställningen kl. 15.00 och återresa ca 18.00. Åter i Uppsala omkr. kl. 21.30. Kaffe i bussen på återresan.
Pris: 1 500 kr.
Ansvariga: Anki Mattisson och Margareta Knutsson.
Första anmälningsdag: 23 maj.

Söndag 1 september

Fogelstad och Julita

Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad grundades av Elisabeth Tamm, Ada Nilsson, Honorine Hermelin, Elin Wägner och Kerstin Hesselgren som ansåg att dåtidens kvinnor, som just fått rösträtt, behövde utbildning i medborgarskap. Den första kursen hölls sommaren 1922. Vi besöker utställningen om medborgarskolan och kvinnorna som skapade och bar upp verksamheten.

Därefter äter vi lunch på Julita Wärdshus som drivs av den prisbelönte stjärnkocken Tommy Myllymäki.

Julita gård ägs sedan 1941 av Nordiska museet och mottog ifjol Stora Turismpriset som delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Efter lunch ges tid att promenera i gårdens park och trädgårdar samt besöka mejeriet, brandstationen, tegelbruket, butiker mm.

Tips! Bussresan Uppsala-Fogelstad tar drygt två timmar, ta därför gärna med en frukt eller något annat att förtära under själva resan.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 8.30 och åter i Uppsala ca kl. 18.00.
Pris: 700 kr.
Ansvariga: Eva Carlestål och Anki Mattisson.
Första anmälningsdag: 24 maj.

Bestämmelser
för resor och studiebesök

Anmälan till resor
kan bara göras på telefon
018-24 35 01. Första anmälningsdagen
kan du anmäla dig via
telefonsvararen från kl. 08.00.
OBS tiden! Du kan anmäla högst två medlemmar med namn och medlemsnummer.
Kansliet har telefontid vardagar kl. 10-12.
Anmälan till USU:s resor är
bindande, vilket innebär att den som anmäler sig till en resa måste betala hela avgiften.

Vid avbokning återbetalas avgiften bara om reserv(er) finns och då återbetalas avgiften minus en administrativ avgift på 75 kr. Avbokning får bara ske fram till två dagar före avresa. Vid senare avbokning måste medlem själv hitta en ersättare (som inte behöver vara medlem i USU) och meddela ansvarig i resegruppen.

Faktura skickas ut med e-post om inte medlem själv anmäler att hen vill ha brevfaktura. Resegruppen förutsätter att medlem som uppger
e-postadress läser sin e-post. Vid telefonanmälan kan du säga till om brevfaktura. Dagen före ett arrangemang skickar vi ut sms-påminnelse till deltagarna med uppgift om tid och plats för avresa.
Observera att alla resmål inte
är handikappanpassade! Vid resor som innehåller promenader eller besöksmål med trappor uppmanar vi medlem som har svårt att gå,
använder rollator eller dylikt att kontakta reseansvariga. I många fall kan problemen lösas i samarbete med personal på resmålet.

Resegruppen
Ingegerd Appelgren
070 744 43 33
Jeanette Backman
070 381 98 02
Eva Carlestål 070 826 77 30
Margareta Knutsson
073 627 27 02
Anki Mattisson 070 978 15 32
Mia Virving 070 968 76 36
 Flitig som humlan söker USU-medlemmen ny kunskap

Kontakt


Har du har bytt adress eller E-postadress?
Gå in under Anmälan - Mina sidor så kan du ändra uppgifterna själv.
Vi skickar ibland ut påminnelser och information om resor med restplatser via E-post.

Är du intresserad av att komma i kontakt med oss klicka här.

Webbmaster: Lars-Olov Johansson webbmastero@ousu.se

2013 © Uppsala Senioruniversitet
Senast uppdaterad: 15 maj 2019 19:07